Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، از آنجایی که اساس و شالوده دین مدرنیسم بر عقل خودبنیاد بنا شده است، چندان راضی به حضور دین در عرصه و ساحت اجتماع نبوده و دین را امری فردی و شخصی معرفی می‌کند. در این راستا بر آن شدیم تا با رمضان علی‌تبار عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه به گفت‌وگو بنشینیم که در ادامه بخش‌هایی از آن را خواهید خواند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انسان روشنفکران و انسان اسلام

حجت‌الاسلام علی‌تبار گفت: در ابتدا باید بیان شود که در اندیشه روشنفکری دینی یا اسلام سکولار، «دین» امری «شخصی»، «محدود» و خلاصه شده در «امور اخلاقی» است برای «سعادت بشر»، که باید این تعریف در جای خود پیش از هر چیزی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. به طور مثال تعریف آن‌ها در مورد بشری که دین ناظر به اوست دقیقاً چیست؟ آیا انسان مکلف مخاطب دین است؟ آیا انسان متولد شده فقط مخاطب دین است؟ چه معیارهایی برای مخاطب قرار گرفتن از منظر دین وجود دارد؟ و... که فارغ از دید حداقلی و حداکثری از دین باید بدان از نظرگاه خود دین پاسخ گفت. 

وی افزود: در هر قرائتی، دین برای سعادت بشر است، اما این روند سیر و تکامل بشر که دین مکلف به رشد اوست از کجا شروع می‌شود؟ با نگاهی به احکام و عقاید و دستورات مذهبی پی خواهیم برد که از قبل از تولد آدمی، یعنی از تشکیل خانواده و انعقاد نطفه تا احکام بارداری و پس از وضع حمل، دین دارای یک طرح و روایت است که همین موضوع او را در ساحت اجتماع (که همان موضوع تشکیل خانواده باشد) وارد می‌کند. پس دین در همین منظر که از منابع اصیلش (قرآن و سنت)، برخلاف روشنفکران تقلیل‌گرا دین اصلا و ابدا امری شخصی و فردی، آنهم فقط در امور اخلاقی نبوده و نیست. دین برای وضعیت پس از مرگ آدمی هم برنامه دارد و احکام مخصوص آن را صادر می‌کند و انسان پس از مرگ را به حال خود وا نمی‌نهد؛ چه طور است که دین را مختص در امور اخلاقی آن هم به شکل جزیی می‌کنند؟

دین جامع، شخصی نمی‌تواند باشد

استاد مطالعات دینی بیان کرد: اگر از جامعیت دین سخن به میان می‌آید، این جامعیت در کجاست؟ فقط در امور شخصی و درونی؟ حتما این جامعیت نظر به امور ظاهری و باطنی زندگی بشر و کنش‌ها و واکنش‌های درونی و بیرونی آن دارد؛ معنی جامعیت دین همین است. نکته قابل توجه دیگری که روشنفکران سکولار می‌گویند، اخلاقی بودن دین است. اخلاق مورد نظر آنان دقیقاً چیست؟ این عده اموری را اخلاقی می‌دانند که چندان رابطه‌ای با دنیا ندارد و در معنویت‌های بعضاً خلاف دینی حضور پیدا می‌کند که همین موضوع با جامعیت دین ناسازگار است. 

نقص در توحید نظری

وی افزود: مشکل دیگری که این طیف سکولاریست دینی دارند، در بدفهمی آنان از دین و توحید در ساحت نظر است. نمی‌گویم توحید عملی، شاید این قشر در توحید عملی به امور دینی چون نماز و روزه و خمس و... پایبند باشند و این واجبات را به وجه احسن ادا کنند، اما حتماً با این تفسیر از دین که فقط در پستوهای خانه‌ها یافت می‌شود، در توحید نظری نقص و مشکل دارند. هرچند که غالب امر بر این است که مشکل در توحید نظری، توحید عملی را هم با اشکالاتی روبه‌رو خواهد کرد، اما ما در اینجا نمی‌خواهیم جرح و ایرادی بر اعمال و فرایض آنان وارد کنیم. 

علی‌تبار گفت: آن کسی که خدا را فقط برای آخرت می‌خواهد و دین او هیچ برنامه‌ای در مسائل سیاسی و اجتماعی نداشته باشد، بی‌شک همین نظر و اندیشه در عمل و رفتار و تعیین مناسبات اجتماعی او اثرگذار خواهد بود. 

وی افزود: موضوع مهم و حساس دیگری که در این باره مطرح می‌شود، تجربه تاریخی این اندیشه است. فردی بودن دین، شعاری است که در میدان و ورطه امتحان موفق سر بر نیاورده است. در دنیای مدرن امروزی که شخصی‌ترین اعمال و رفتار آدمیان به نحوی با دنیای مجازی و به تبع با یک پارادایم اجتماعی گره خورده است، سخن از فردی بودن دین یک حرف بی‌اساس است. امروزه هر تفکر و ایدئولوژی‌ای ارزش‌ها و باورهای خود را داراست که در بخش های مختلف زیست بشری من جمله امور اجتماعی و سیاسی بروز و ظهور دارد؛ پس ادعای شخصی بودن دین تنها در حیطه نظر کارایی دارد و در تجربه و عمل با بن بست‌های جدی روبه‌روست.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سکولاریسم مدرنیته دین شخصی اسلام سکولار روشنفکری دینی توحید نظری علی تبار بودن دین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۸۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسجام فکری و تشکیلاتی لازمه تأثیرگذاری شوراها است

به گزارش خبرگزاری مهر، یعقوبعلی نظری یکشنبه ۹ اردیبهشت در همایش روز شوراها که در محل سالن شهدای سلامت برگزار شد، اظهار کرد: شرط لازم برای انجام رسالت شوراها انسجام فکری و تشکیلاتی است که منتج به تصمیمات اثرگذار برای مردم خواهد شد.

استاندار خراسان رضوی گفت: با پراکندگی و افتراق فکری توفیقی به صورت فردی ایجاد نخواهد شد. طبیعی است که شرط اول موفقیت انسجام فکری است و برای این انسجام فکری نیاز به مبانی داریم بر اساس مبانی اعتقادی، رویکرد فکری و اعتقادی پیدا بکنیم.

وی با بیان اینکه شوراها نماینده مردم هستند، اظهار کرد: اعضای شوراها در شهر و روستا باید یک درک مشترک از شرایط مجموعه خود و مردم داشته باشند.

نظری اذعان کرد: قانون ظرفیت تشکیلاتی را در کشور فراهم کرده برای این که مردم در مدیریت امور خود حداکثر مشارکت را داشته باشند.

استاندار خراسان رضوی بیان کرد: شوراها از نظر حقوقی و ظرفیت تشکیلاتی یک مجموعه مترقی، با نگاه بلند، مردمی و افتخار آمیز هستند که می‌طلبد محصول و آورده‌ای برای مردم داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های بسیار خوبی در کشور و استان داریم اما این‌ها باید به فعلیت تبدیل بشود و اصل استفاده از ظرفیت‌های درونی همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.

نظری با اشاره به اهمیت نگاه به درون ادامه داد: با اتکا به ظرفیت‌های داخلی و بسیج کردن آن‌ها بسیاری از مشکلات قابل حل است.

گفتنی است؛ در انتهای این همایش تعدادی از اعضای شوراهای اسلامی مورد تقدیر قرار گرفتند.

کد خبر 6091415

دیگر خبرها

  • وزیری‌تبار، قره‌نی‌نواز سال کودتا: قمرالملوک پیر دیر است و برایم ارشدیت دارد/ از مردها بنان و بنان و بنان
  • انسجام فکری و تشکیلاتی لازمه تأثیرگذاری شوراها است
  • هنرمند انقلابی در راستای توحید الهی گام برمی دارد
  • مهارت‌آموزی دانش‌آموزان به تصویب رسید‌
  • آموزش ۳۰۰ ساعت مهارت‌آموزی به دانش‌آموزان متوسطه نظری
  • روشنفکری ایرانی و تشویق حرام‌کاری
  • خاندانی از تبار و نوادگان حذیفه‌بن‌یمان در طرشت
  • کامیابی‌نیا: درمورد حذف پرسپولیس نظری ندارم
  • کمال: نظری در مورد حذف پرسپولیس ندارم
  • دعوت امام جمعه ایلام از نخبگان برای ارتقاء فرهنگ کار